Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoeling en waterbehandeling CV-installaties

Is het u al overkomen dat niet alle delen van uw radiator of vloerverwarming voldoende warm krijgen?

Dan is de kans bestaand dat uw verwarming nood heeft aan een reiniging of spoeling. Ook zichtbare corrosie op leidingen en kraanwerk of steeds terugkerende storingen in de verwarmingsinstallatie zijn vaak een teken aan de wand.

Hoe raakt een radiator of vloerverwarming verstopt?

verstoppingAls een radiator of vloerverwarming verstopt raakt, dan heeft dat vaak te maken met de waterkwaliteit in de centrale verwarming. In uw cv-water zitten immers soms ongewenste vaste deeltjes.

Deze vaste deeltjes kunnen in veel verschillende samenstellingen voorkomen, maar worden meestal als ‘slib’ omschreven.

Slib en kalkschilfers zijn dan ook de twee voornaamste boosdoeners bij verstopping. In alle onbehandelde verwarmingsinstallaties ontstaat zwart slib zodra corrosie optreedt. Het vormt een compact bezinksel in alle ‘rustige’ gebieden van een centrale verwarmingsinstallatie en is op die manier de oorzaak van de meeste problemen in radiatoren, leidingen en ketels.

Ketelsteen daarentegen ontstaat door harde kalkafzettingen op de heetste oppervlakken in de installatie. Net zoals zwart slib en bruin slib (bruin slib ontstaat door te veel lucht in de installatie) is ketelsteen de oorzaak van een lager rendement, warmteverlies en mechanische storingen.

Daarnaast is het niet onmogelijk dat bij de installatie vuil of slib in uw systeem is terechtgekomen. Denk maar aan zand, stof, laskorrels of bouwvuil.

Tot slot kan ook het frequent bijvullen van het systeem voor een chemische reacties zorgen.

Wat houdt een reiniging in?

Bij het reinigen en spoelen van CV-systemen verwijderen we schadelijke stromingsrestanten en installatieverontreinigingen die corrosie veroorzaken.

Reiniging van bestaande systemen zorgt voor de verwijdering van zwart slib (ijzeroxide/magnetiet) en kalksteen. Dat leidt tot een verbeterde circulatie, minder brandstofverspilling en minder boilergeluiden.

De spoeltechniek die MATTEC gebruikt, is zeer gebruiksvriendelijk. Een week voor het spoelen voegen wij een ‘cleaner’ toe aan de installatie om het vuil los te weken. Vervolgens komen wij langs met een spoelinstallatie. We sluiten twee slangen aan op de installatie en één slang op het watercircuit. Van de woning gaat het water naar de spoelinstallatie waarmee we vervolgens onder verhoogde druk het water door de dichtgeslibde leidingen pompen (mee- en tegenstromend). Het vuile water lozen we via de riolering. Doeltreffend, veilig en gegarandeerd schoon!

Hoe een verstopping voorkomen?

Reiniging of spoeling vindt vaak plaats op het moment dat een verstopping opduikt, maar u kan hierop anticiperen. Het is een goed idee om systemen te reinigen bij ingebruikname of bij de installatie van een nieuwe boiler binnen een bestaand systeem.

Ook een analyse van het water in de CV-installatie kan problemen vroeg bij de kraag vatten. In samenwerking met FERNOX voert MATTEC wateranalyses van uw CV-installatie uit. FERNOX heeft jarenlange ervaring in het conditioneren van HVAC-systemen (Heating, Ventilation en Airconditioning). Hierdoor zijn we in staat uw installatie optimaal te beoordelen en u correct te adviseren. Op basis van de analyse van de kritische punten van uw installatie stellen we een verbeteringsplan op.

Wilt u meer informatie over deze spoeltechniek of een beoordeling van de waterkwaliteit van uw verwarmingsinstallatie, neem dan contact op met MATTEC voor meer info, contacteer ons.